Ljusare lokal till lägre energikostnad hos matproducenten

Orkla Foods Sverige AB ligger i Kungshamn och producerar, bland annat Kalles kaviar och Abba fiskbullar. Företaget har en uttalad målsättning att spara energi och har nyligen genomfört ett utbyte av sin lysrörsbelysning mot en energieffektiv lösning i sitt reningsverk .

Den befintliga belysningen i den 480 kvm stora anläggningen bestod av s.k. T8-lysrörsarmaturer med närvarodetektering on/off. Målsättningen var att få en så energieffektiv belysning som möjligt, dessutom skulle armaturerna klara den tuffa industrimiljön i reningsverket. Valet föll därför på en IP65-klassad LED-armatur och trådlös belysningsstyrning. För att få rätt ljusnivå räckte det med 30 stycken LED-armaturer, för att ersätta de tidigare 40 lysrörsarmaturerna.

Fler vinster vid utbytet:

- 74 % lägre energiförbrukning
- bättre ljusutbyte
- bättre färgåtergivning
- smidigare belysningsstyrning, med möjlighet att styra varje armatur efter behov

Fler smarta exempel