Flexibel fordonsexponering med LED hos Hedbergs Bil i Fosie/Malmö

När Hedbergs Bil byggde sin nya bilhall ställde man några viktiga krav på belysningen. En aspekt var att belysa bilarna med rätt färgton så att färgerna uppfattas så naturliga som möjligt. Belysningen skulle dessutom vara smart och anpassad till bilarna och inte tvärtom.

”Traditionella spotlights måste hela tiden riktas om så att de belyser de bilar man vill lyfta fram för tillfället, eller så får man flytta om bilarna så att de hamnar där spottarna sitter” förklarar Claes Dunér, som sitter i Hedbergs ledning, och berättar att det nu är närmare tusen downlights som var och en har en ”egen adress”, och därför kan styras med en pekskärm som kommunicerar trådlöst via en dator. Det innebär att bilarna kan placeras var som helst i hallen och belysningen kan anpassas på vilket sätt man än önskar – tända några stycken, dimra upp och ner, kombinera ljusa och mörka partier, o.s.v. Hedbergs är ett av de största projekt som genomförts med LED-armatur och att allt fler företag börjar få upp ögonen för alla fördelar en LED-lösning innebär.

En ytterligare finess är att fasadbelysningen via systemet går ned på halv effekt mellan 24.00 och 05.00 för att sedan lysa fullt igen. Systemet är också kopplat till larmet vilket innebär att hela innehallen går på med maximal belysning om larmet skulle utlösas. När personalen kommer på morgonen går inte belysningen igång fullt ut förrän de låser upp alla nödutgångar.

Det finns alltså oanade möjligheter med ett LED-system av den här kalibern. Men framför allt ska det förstås hjälpa till att sälja fler bilar.

Fler smarta exempel