Risbroskolan blev rymligare med nytt ljus

Den nya moderna belysningen sänkte inte bara elförbrukningen med 73 procent – arbetsmiljön förbättrades dessutom för både elever och lärare. Ja, lokalerna kändes till och med större än tidigare.

Risbroskolan är ett utmärkt exempel på hur effektiv ny belysning kan bli i kombination med moderna och funktionsenliga lokaler. När den gamla skolbyggnaden från 70-talet renoverades 2006 bytte man ut den ålderdomliga belysningen i klassrummen. Den nya belysningen med hälften så många armaturer innebär mer och bättre ljus i rummet, en rymligare känsla och mindre blänk på bänkarna. Den ljusa atmosfären förstärks ytterligare av en ljusare färg på väggar och innertak. Tillsammans med ett nytt effektivt styrsystem som reglerar belysningen efter närvaro och dagsljusförhållanden har man sparat hela 73 procent energi.

Fler smarta exempel