Byte till modern belysning gav halverad energiförbrukning

Idrottsplatsen Bredstorps IP i Tranås fick nytt liv med ny modern belysning. Tack vare ett flexibelt ljussystem får både motionärer och elitidrottare en förbättrad idrottsupplevelse, samtidigt som energikostnaderna kunde sänkas med 50 procent.

Ishallen som byggdes 1978 är hemmaarena för såväl Tranås AIF Hockey som Tranås Konståkningsklubb och håller även öppet för allmänheten. Energikostnaderna blev dock med tiden ett växande bekymmer för kommunen. För att råda bot på problemet valde man att se över belysningen i arenan. Inventeringen av den 30 år gamla anläggningen visade på en stor besparingspotential.

Istället för att dra ner på ljuset ville man också passa på att förbättra ljuskvaliteten för såväl elitidrottare som motionärer. Lösningen blev ett flexibelt system med ljusstyrka som kan anpassas i tre nivåer efter de olika verksamheterna.

Tack vare teknikutvecklingen gav bytet av de 30 år gamla armaturerna mot moderna, en energibesparing på mer än 50 procent.

Fler smarta exempel